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This letter is in response to your letter ruling request regarding State Hotel-Motel Fee on purchases of accommodations 
in Georgia.  
 
Facts as Presented by Taxpayer 
 
[Redacted], (“Taxpayer”) is a federal instrumentality of the United States.1 Taxpayer’s purchases of tangible personal 
property and services are not subject to Georgia sales and use tax.2 Taxpayer rents hotel rooms from innkeepers that 
are required to charge the State Hotel-Motel Fee. Taxpayer now asks whether it is exempt from the State Hotel-Motel 
Fee.  
 
Issue 
 
Are Taxpayer’s purchases of accommodations exempt from the State Hotel-Motel Fee? 
 
Analysis 
 
Innkeepers must charge a fee (the “State Hotel-Motel Fee”) of $5.00 per night to hotel customers for each night a hotel 
room is rented unless the rental is specifically excluded from the fee or until the rental becomes an extended stay 
rental.3 The State Hotel-Motel Fee does not apply to hotel rooms rented by the federal government by a check drawn 
on a federal government account, by a credit card centrally billed to the federal government, or by a federal government 
purchase order.4 
 
The Supremacy Clause of the U.S. Constitution precludes states from taxing the federal government without its 
consent.5 Taxpayer is an instrumentality of the United States, for purposes of immunity from state taxation levied on 
its operations, and such immunity has not been waived by congressional enactment.6  
   
Ruling 
 
As an instrumentality of the United States, Taxpayer is exempt from taxation to the same extent as the federal 
government. For this reason, purchases of accommodations made by Taxpayer are not subject to Georgia’s State 
Hotel-Motel Fee when payment for such accommodations is made by a check or wire drawn on Taxpayer’s account, 
or by a credit card billed to and paid by Taxpayer.  
 
The opinions expressed in this ruling are based upon the information contained in your request and limited to the 
specific transactions, facts, circumstances and taxpayer in question. The facts herein are those presented by the 
taxpayer and the Department accepts them as true for this ruling. If the facts presented herein change, are not true, are 
different, or material facts have been omitted, the conclusions reached in this ruling may change. In addition, 
subsequent statutory or administrative rule changes or judicial interpretations of the statutes or rules upon which this 
advice is based may subject similar future transactions to a different tax treatment than that expressed in this ruling. 
 

                                                           
1 [Redacted], et seq. 
2 Ga. Comp. R. & Regs. r. 560-12-2-.05. 
3 O.C.G.A. § 48-13-50.3(b); Ga. Comp. R. & Regs. r. 560-13-2-.01(3). 
4 Ga. Comp. R. & Regs. r. 560-13-2(7)(b). 
5 U.S. Const. art. VI, cl. 2; McCulloch v. Maryland, 17 U.S. 316 (1819). 
6 [Redacted] 


